Jak zabarwić jajka na niebiesko?
Gotujemy jajka na twardo.
1/2 główki czerwonej kapusty szatkujemy i gotujemy w 1 l wody przez 30 minut.
Ugotowaną czerwoną kapustę odcedzamy na sitku do miski.
Do gorącego wywaru z czerwonej kapusty dodajemy 2 łyżki soli i 2 łyżki octu spirytusowego, zanurzamy w nim jajka i pozostawiamy, aż do uzyskania pożądanego odcieniu niebieskiego.
Dla uzyskania bardzo intensywnego koloru należy zostawić jajka w wywarze przez całą noc.
Jak zabarwić jajka na żółto?
Gotujemy jajka na twardo.
Do niedużego naczynia wlewamy 1,5 litra wrzątku i dodajemy 4 łyżki kurkumy, 3 łyżki soli i 3 łyżki octu spirytusowego.
Jajka zanurzamy w roztworze wody, kurkumy, soli i octu i zostawiamy aż do uzyskania pożądanego odcienia żółtego.
Intensywny żółty kolor powinniśmy uzyskać już po 2 godzinach.
Jak zabarwić jajka na brązowo?
Łupiny cebuli dość gęsto układamy w garnku i zalewamy wodą.
Całość doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy przez ok. 15 minut.
Do zabarwionej wody z łupinami dodajemy 3 łyżki soli i 3 łyżki octu spirytusowego.
W tak przygotowanym roztworze gotujemy wcześniej umyte jaja przez ok. 15-25 minut, aż do uzyskania oczekiwanego odcienia brązu.
Intensywność koloru zależy od ilości łupin i czasu gotowania. Warto zostawić jajka w roztworze na całą noc, wtedy kolor będzie bardziej intensywny.
Jak zabarwić jajka na zielono?
W małym garnku układamy ciasno liście szpinaku lub pęczek natki pietruszki, młodą trawę lub młode zboże. Całość zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia.
Następnie wkładamy do garnka jajka tak, by liście je okrywały i gotujemy przez 15-20 minut.
Odstawiamy garnek na całą noc lub dłużej, jeśli chcemy uzyskać bardziej intensywny zielony kolor.
Jak zabarwić jajka na różowo?
Wystarczy, że ugotujemy jajka na twardo w soku z buraków z dodatkiem 3 łyżek soli i 3 łyżek octu spirytusowego.
Intensywność koloru zależy od czasu trzymania jajek w soku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz