Tradycja 12
potraw wigilijnych, mimo iż na Śląsku znana, to ponad połowa dań w menu jest
charakterystyczna tylko dla regionu leżącego na południu kraju. Jakie
są najpopularniejsze potrawy wigilijne na górnym Śląsku?
· Makówki
To
bezsprzecznie jedno z najpopularniejszych dań wigilijnych regionu śląskiego.
Prosty deser na wigilię, któremu trudno się oprzeć. Najważniejszymi składnikami
makówek są: mak, bakalie, miód oraz namoczona w mleku bułka tarta.
· Żurek
gotowany na rybich głowach
Śląski żur
to jedno z najważniejszych dań w tradycyjnej kuchni regionu zaraz obok rolady z
modrą kapustką. Jego bożonarodzeniowa wersja przygotowywana jest z rybich głów.
· Moczka
Typowa
śląska potrawa wigilijna przygotowywana na bazie piernika, bakalii oraz
ciemnego piwa. Staropolska legenda głosi, że moczka powstała w procesie próby
zagospodarowania niewykorzystanego ciasta piernikowego.
· Siemieniotka
Siemieniotką
nazywana jest zupa konopna, której głównym składnikiem są nasiona
siemienia konopnego. Mimo iż nie jest już tak popularna, jak
kilkadziesiąt lat temu, to w niektórych domach nadal serwuje się ją jako
wigilijne pierwsze danie – zamiast barszczu z uszkami.
· Kartofle
Kult ziemniaka
w Polsce znany jest nam wszystkim nie od dziś. Przywiązanie Ślązaków do
kartofli jest tak duże, że stanowią obowiązkową pozycję wśród 12 potraw
wigilijnych.
· Panczkraut
Czyli dukane
ziemniaki (tłuczone) wymieszane z kiszoną kapustą. Danie przypomina
nieco popularną kapustę z grochem. Często przygotowywane na wigilijny stół
zamiast klasycznych kartofli, jako dodatek do pozostałych dań.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz